2023-04-10

Hogyan tűnjünk ki a jó hirdetéssel ?

 megint egy kis szakmázás, mert kell az ilyen is ....

Egy szakcikkből való rövid, szerkesztett kivonat, egyet lehet vele érteni.

Na így ne !

Lakáshirdetés

Nézzük, hogy mivel lehet kitűnni

Figyelemfelkeltő első mondat

Az első benyomás fontos, az ingatlan hirdetés elemei közül talán ez a legfontosabb.
Az első mondatban mindig az ingatlan legjobb tulajdonságát emeljük ki – például ha vízre néz, vagy ha nemrég felújított, esetleg teljeskörűen modernizált.
Az első mondatban kell megemlíteni az ingatlan legfontosabb paramétereit is (eladó/kiadó, lokáció, m2, szintek száma, szoba beosztás, komforfokozat, különlegességek, stb.)

A hirdetés szövege jól megszerkesztve

Emeljük ki a fontos, jó tulajdonságokat, míg a hátrányokat kevésbé szembetűnő helyen írjuk. Balra igazítva tagoljuk a szöveget, hogy az minél profibb és informatívabb legyen az érdeklődők számára (a kutatások szerint a weboldalakat  nézők először a képernyő bal oldalán kezdenek).
Kerüljük a sorfolytonos szöveget, a berendezések márkás cégneveit ne keverjük bele, azt majd az érdeklődő úgyis látja, ha megtekintésre kerül sor.
A szöveg az egyes helyiségek felsorolását tartalmazza a m2 értékekkel, befoglaló méretekkel, burkolatok (járólap, parketta) jellegét is megemlítve.
Igyekezzünk sorrendben felsorolni: nappali, szobák, konyha, fürdő-WC (egyben vagy külön), közlekedő, tároló, erkély, garázs, kert, stb.
A sorrendhez igazodjon a fényképek sorrendje is.
Kerüljük a hamis hangulatkeltést, a szakszerűtlen szavakat (álmai otthona, madárcsicsergés, ékszerdoboz, duplakomfort). Ezek ma már megmosolyogtatják a legtöbb érdeklődőt.

Legutolsó felújítások, fejlesztések kiemelése, az ingatlan állapota

Értelemszerű, adatok tömören.
Kiemelve a közüzemi fogyasztások átlagos értékét (a havi rezsi mostanában fontosabb, mint a szobák beosztása !)
Biztosítás, informatika elhagyható, de közüljük, hogy ez nem szerepel, mert azt az új tulajdonos ezeket a neki szimpatikus összeállításban amúgy is újra kell hogy kösse. Az építés dátuma, társasház esetén a közös költség nagysága, az emelet és a lépcsőházház állapota, a fűtés típusa, az, hogy mikortól költözhető, valamint természetesen fontos az extrákat (medence, szauna, napelem) is megemlíteni.

A környezetben található szolgáltatások, infrastruktúra

Fontos információ, hogy milyen szolgáltatások találhatók az ingatlan közelében. Mindig emeljük ki az iskolákat, óvodákat, hiszen a családosok számára többnyire ez a prioritás.
Ezen kívül kecsegtető, ha van a közelben bolt, edzőterem, park, orvos vagy tömegközlekedési megálló, tankolási lehetőségek, stb.
Lehet bontani ezeket 500-1000 m, 1-3 km és 3-5 km -es körben szétválasztva

Célközönség kijelölése

Sokat segíthetünk ha előre kijelöljük a célközönséget.
Emeljük ki, hogy kifejezetten jó lehetőség fiatal párok, egyetemistáknak, nagycsaládosoknak, lakás esetén kertes házból költözőknek.
Ha kertvárosi családi házat hirdetünk, ajánljuk kisgyerekes családoknak már a hirdetés címében is.

Ajánlati ár (alku lehetősége)

Az alku jelenleg szinte kötelező elem, a vevők tudják, hogy most ők diktálják az árakat.
Az eladó teljes elzárkózása jelenleg nem jó taktika.

A jó alaprajz fél siker !

Ennek szakmai követelményei ismertek, mindig vegyünk fel a helyszínen alaprajzot, akár vázlatosan, megmért méretek alapján.
Kerüljük az adatokkal zsúfolt, kibogozhatatlan építészeti rajzok használatát.
A rajz mellett a: "rajz nem méretarányos, tájékoztató jellegű" felirat kerülendő !
Ne feledkezzünk meg arról, hogy tetőtereknél csak a 190 cm -nél magasabb részek alapra vetített részét adhatjuk hozzá az összes hasznos területhez.
A tetőtér alapterülete a nettó alapterületbe számít bele, a tetőteres, ferde oldalfalú szinteknél a nettó és a hasznos alapterület értéke különválik.
És fontos még, hogy a "Tetőtér" önálló fogalom, nem szint !
Szint az, ahol az oldalfalak végig függőlegesek a belső alaptól a belső födémig.

A fényképek, előkészületek (minimális home staging !)

Napjainkban nem hirdetünk fotó nélkül, tereket fotózzunk, ne a tulaj bőrgarnitúráját, mert azt valószínűleg magával viszi.
A megállapodásnak megfelelően maradhatnak otthagyott bútor és berendezés elemek. Ne fotózzuk a WC -t, fürdővel egyben esetben keressünk jó pozíciót.

Legyen rend, tisztaság

Lehetőleg takarítás után készítsük a fotókat, ám ha még így is zsúfoltnak tűnik a kép, nyugodtan vigyünk arrébb berendezési tárgyakat a fényképezés erejéig.

Elegendő fény

A legvilágosabb időszakban készítsük a képeket a lakásról. Húzzuk fel teljesen a redőnyöket, kapcsoljunk lámpát – azaz tegyünk meg mindent a minél világosabb végeredményért.
Este, sötétben, lámpafénynél ne fotózzunk !
Lehetőleg nappal se, mert a felkapcsolt lámpás fotók azt sugallják, hogy a helyiség egyébként egy sötét lyuk.
Óvatosan a fotoshop -pal, mert a valóságtól eltérő fotók a helyszínen megütközést váltanak ki, meghiusíthatják az ingatlan értékesítését.
A képeket úgy készítsd, hogy az előnyös, szép részek legyenek az előtérben, a problémás pontok pedig inkább maradjanak a háttérben. De ne is akard letagadni teljesen a hibákat, hiszen a háznézéskor úgyis fény derül rájuk.Képek minden helyiségről
Sok lakáshirdetést dobnak el a potenciális vevők amiatt, mert nincs elég fotó az ingatlanról. Készíts képet minden helyiségről, illetve a ház külső részéről is több szögből, de kerülni kell a felismerhető, házszámot is tartalmazó külső felvételeket, mert ezek tippadások betörőknek !

Ennyi talán elegendő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előre is köszönjük ! (az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát).

Az elmúlt 30 nap kedvenc posztjai