2023-03-17

Ingatlan bérbeadásának adózásáról

 Az ingatlan bérbeadás adózásáról röviden

Ingatlan bérbeadás

Sajnos sokan abban a hitben vannak, hogy a lakás kiadásából származó jövedelem teljes egészében a tulajdonost illeti, ez azonban nagy tévedés.
Ez a bevétel adóköteles, mert a magánszemély ingatlan bérbeadásából származó jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemként az összevont adóalap részeként adózik, 15%-os mértékben.
Nézzük, mi mindent érdemes tudni az ingatlan bérbeadás adózásáról !
Az ingatlan bérbeadás adózása kapcsán kétféle adózási forma létezik, attól függően, hogy a bérbeadó egyéni vállalkozóként vagy adószám nélküli magánszemélyként végzi a bérbeadást.
Ha ezt a tevékenységet egyéni vállalkozóként végzi, akkor az általa választott adózási mód (vállalkozói személyi jövedelemadó, átalányadózás) szerint történik az adófizetés. 
Az ingatlant bérbeadó magánszemélynek nem kell bejelentkeznie és adószámot igényelnie, abban az esetben, ha nem egyéni vállalkozó és nem választja az általános forgalmi adóra vonatkozó adókötelessé tételt, illetve a tevékenység kizárólag ingatlan vagy ingatlanrész adómentes bérbeadása, haszon-bérbeadása. Fontos tisztában lenni vele, hogy mit kell beleszámítani a bevételbe, ugyanis nem a teljes összeg adóköteles.
Az ingatlan bérbeadás adózásánál nem számít bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott szolgáltatásnak a bérbeadó által a bérlőre az igénybevétellel arányosan áthárított díja.
Ebbe beletartozik például a közüzemi számlák díja, viszont a társasházzal kapcsolatos költségek (például közös költség) nem. Fontos tudni, hogy ha a bérlő mindig fix összeget fizet, amelyben benne van rezsi, akkor a teljes összeg az ingatlanból származó bevételnek számít, és így kell figyelembe venni az ingatlan bérbeadás adózásánál !
A szabály akkor sem alkalmazható, ha a bérlő a fogyasztásmérő-órák állása alapján a pontos összeget fizeti meg a bérbeadónak, aki azonban átalánydíjat fizet a közműszolgáltatók felé.
Az  ingatlan bérbeadás adózásánál bérbeadó köteles az általa megállapított jövedelme után a 15% adót negyedévenként, a negyedévet követő hónap 12. -éig a NAV részére befizetni.

Amennyiben további kérdése van az ingatlan bérbeadás adózásával kapcsolatban, bátran keressen fel minket!

Tapasztalt kollégáink szívesen segítenek Önnek! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előre is köszönjük ! (az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát).

Az elmúlt 30 nap kedvenc posztjai